Nieuws

Havenclubavond 21 november 2019

Tijdens de Havencubavond van 21 november 2019 in Graan voor Visch zijn er 4 nieuwe leden geballoteerd: Onze havendichter Mannes Boelen droeg een gedicht op aan de malversaties bij AEB. Het gedicht is getiteld "Stank voor dank". U kunt het nakijken en nalezen in onze gedichtenbundel.
 

17 oktober 2019: BLV

Op 17 oktober 2019 kwam de Havenclub voor het eerst weer bijeen na het zomerreces. Er waren 41 leden aanwezig bij De Ijmond, dus een redelijke opkomst. Arjan Honing en Marylou Overmeer werden voorgesteld als nieuwe bestuursleden. De vergadering vroeg wat hun ertoe gebracht had om zich kandidaat te stellen. Het enthousiasme waarmee deze vragen werden beantwoord, was overtuigend genoeg voor de vergadering om hen als nieuwe bestuursleden welkom te heten. Arjan als secretaris en Marylou als algemeen bestuurslid.

Na het hoofdgerecht hield Florian Vreeburg een verhandeling, met beelden/powerpoint, over de betekenis van IJmuiden als cruiseport en de positie van KVSA daarin. Hij vertelde o.a. een geestig verhaal van een cruiseschip dat IJmuiden aandeed als één van de havens tijdens een cruise langs `de parels van de Noordzee, waarbij een aantal passagiers als hoogtepunt van hun bezoek terecht kwamen bij de Hema in IJmuiden. Tot slot van zijn betoog kregen alle aanwezigen als aandenken een chocoladeletter van de Hema.

Vervolgens declameerde onze huisdichter Mannes Boelen op zijn bekende wijze een gedicht over alles wat zich afgelopen zomer in en rondom Amsterdam heeft afgespeeld. Het gedichtendrieluik is na te lezen in onze gedichtenbundel. Om 22.00 uur toog ieder, althans het merendeel, voldaan huiswaarts.

Met dank aan Ferry Bongenaar voor het verslag en aan Ton Pollé voor de foto's.

 

11 juli 2019: Havenclub vaartocht

De laatste bijeenkomst van de Havenclub Amsterdam voor het zomerreces vond plaats op het water, al varende door de haven.

Waterstof

Deze keer was Robert Bouma, Commercial Manager Energy Industrial Chemistry bij Nouryon de externe spreker. Bestuurslid Femke Brenninkmeijer, Port of Amsterdam, introduceerde hem. Samen met Robert namen we een spreekwoordelijke duik in de toekomst, in de ambitie van Port of Amsterdam om een groen waterstofcluster op te gaan bouwen in de regio; over de kansen die waterstof biedt voor de Noordzeekanaal regio. Zo onderzoeken Nouryon, Tata Steel en de Port of Amsterdam samen de haalbaarheid van een 100 megawatt waterelektrolysefabriek voor de productie van 15.000 ton groene waterstof per jaar. De presentatie kunt u hier bekijken. U kunt de powerpointpresentatie van Robert hier downloaden.

Al deze waterstof kan een rol gaan spelen in de industrie, mobiliteit maar ook in de gebouwde omgeving. En dit zal weer bijdragen aan een schoner klimaat. De komende periode staat voor Nouryon en Port of Amsterdam in het teken om vraag en aanbod samen te brengen. Welke partijen uit de regio zijn geïnteresseerd om hun equipment of transport op waterstof te laten rijden? Tijdens de Havenclub avond is voor deze regionale verkenning een mooie stap gezet! Heeft u interesse in waterstofoplossingen voor uw bedrijf? Neem dan contact op met Robert Bouma, email Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , tel. 06 - 22 43 26 60.

Gedichtentrilogie

Gemeente Amsterdam voert op dit moment een veelbesproken beleid, dat voor mening journalist en dichter een dankbaar onderwerp vormt. Mannes Boelen droeg hierover deze keer een gedichtentrilogie voor, waarin de Noord-Zuidlijn, de excuses voor ons slavernij verleden en de opheffing van De Wallen aan de orde kwamen. Amsterdam, die grote stad... U kunt de gedichten ook nalezen in onze gedichtenbundel.

Wij wensen u een aangename zomer en zien u graag weer terug op 5 september!
 
Meer artikelen...